Monash Uni’s Living Wall Installations Aid Its Research Into Greener Public Spaces

Sourced from Architecture & Design

A series of green wall installations surround Monash University’s refurbished Civil Engineering Hydraulics Laboratory—a visual manifestation of the activities that take place within the facility.

Designed by ASPECT Studios in collaboration with DesignInc and Irwinconsult, the reinvented lab showcases the university’s research into water harvesting and recycling innovations, and demonstrates its commitment to transforming grey urban areas into green, liveable and productive spaces.

“The ‘Living Lab’ is a flexible platform for testing technologies required to create a water sensitive city,” ASPECT Studios explain. The green installations are the cherry on top, making it a “true living laboratory”.

At the heart of these living installations is a scaffold that was introduced to the curtilage of the existing structure. This façade is complemented by a number of green walls and vertical gardens, which have been integrated within the building envelope, and allow for the collection and sampling of irrigation discharge.

Acting as a public-facing design element, these green walls can also be modified to suit the university’s research agenda in the future.

According to Monash, the walls are fed using rainwater collected from the roof of the Living Lab facilities, which is then stored in a large underground tank located underneath the premises.

Read the full article