Living Wall Brings New Sustainable University Building To Life‏

Sourced from Specification Online UK

Robert Woodhead Ltd has installed a fantastic living wall at the University of Nottingham’s brand new RAD building. ‏

‏The building is part of the successful Energy Research Accelerator (ERA) initiative in the Midlands.‏

‏It will include laboratories, offices and a central breakout area in the atrium, providing more space to accommodate the various research groups, academics and postgraduate students. ‏

‏The building has been designed to achieve BREEAM Excellent and will include Passivhaus measures to reduce energy requirements. ‏

‏The wall is made up of a variety of plants, all grown off site by Woodhead’s specialist sub contractor, ANS Global, at their offices in Chichester. After six to eight weeks growth in specially designed nurseries, the wall was installed using a modular system.‏

The plants are watered through an irrigation system that is fed in to each individual module, ensuring they receive the correct amount of water needed to survive. ‏

‏The internal four storey living wall at the already impressive RAD building, based on the University’s Jubilee Campus’, spans the full height of one of the walls in the central atrium. ‏

Click here to read the full article