Perkins+Will Plans Looping Green-Roofed Museum for China

Sourced from New Atlas

A few years after doing an outstanding job with the Shanghai Natural History Museum, Perkins+Will has unveiled plans to return to that part of the world with its similarly ambitious Suzhou Science & Technology Museum. The project features an interesting looping form and some sustainable design, including a green roof and rainwater management.

Intended to serve as the centerpiece of a new cultural district northwest of Shanghai, the Suzhou Science & Technology Museum is shaped like a ribbon and looks similar to BIG's Villa Gug, albeit on a larger scale. According to the firm, it's also meant to bring to mind a silk scarf, a popular export in the area.

The 600,000 sq ft (55,741 sq m) building will emerge from the base of a nearby mountain and cantilever over a lake and an archipelago of small artificial islands. It will sport a metal mesh facade that transitions from opaque to transparent, offering control of daylight and solar gain for light-sensitive exhibits. This will also allow interior light to filter through the facade at night, making the museum glow like a lantern.

Visitors will enter the museum through a three-story atrium adjacent to a sunken water-filled courtyard. The renders depict a large globe at the building's center and there will also be an industrial exhibition hall highlighting the role of industrial development in improving people's lives.

Click here to read the full article